Loading images...

Orthodontie

De vorm van uw gebit of dat van uw kind wordt beïnvloed door de stand van tanden, kiezen en kaak. Een afwijking in de stand van de tanden of kiezen is niet alleen minder mooi, maar kan ervoor zorgen dat poetsen lastig is waardoor het gebit en het tandvlees snel verslechtert. Een afwijkende kaakstand kan bovendien spraakproblemen veroorzaken en problemen geven met kauwen en bijten.

Orthodontie (plaatsen van beugels) Het maken van beugels is een specialisatie waarvoor in onze praktijk wordt doorverwezen. Als tanden ver naar voren staan of als tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, kan een behandeling met een beugel de stand van de tanden/kiezen in de kaken corrigeren. Ook wanneer er te weinig ruimte is in het gebit, kan een beugelbehandeling de oplossing zijn.

Soorten beugels

  • De slotjesbeugel is de bekendste onder de beugels, deze zitten aan de tanden vast. Deze beugel wordt geplaatst om tanden die gedraaid staan recht te zetten. De slotjes, of ‘brackets’, worden met speciale lijm op de tanden geplakt.
  • De uitneembare beugel wordt vooral voor de ‘overbeet’ gebruikt. Hij bestaat uit plastic en metaal en kan worden uitgenomen, bijvoorbeeld vlak voor het eten of tijdens het sporten.
  • Er bestaat ook een beugel die buiten de mond wordt gedragen, de zogenaamde buitenbeugel. Deze helpt de bovenkaak naar achteren te zetten. De beugel zit vast aan de kiezen. Met een ‘petje’ of nekband wordt de kaak als het ware naar achteren getrokken.

De keuze wordt bepaald door de orthodontist op grond van onderzoek, gebitsmodel, foto’s en röntgenfoto’s van onder meer het hoofd.

 

Folder met meer informatie: