FAQ

Angst voor de tandarts?
Het is makkelijk om te roepen dat het nergens voor nodig is. U zult er maar mee opgezadeld zijn.Volgens onderzoek treft dit meer dan 40% van de Nederlandse bevolking. 40%! U staat er in ieder geval niet alleen voor. Vaak ligt de oorsprong in de jeugd. Menig schooltandarts heeft flink wat op zijn geweten. Angst kan er voor zorgen dat u uw gebit helemaal niet meer laat controleren, zodat het straks echt wat mankeert. Het is ons daarom veel aangelegen om u hiermee te helpen. Geef ons aan dat u angstig bent en vertel ons waarom. We houden dan extra rekening met uw angst. Helaas komt het zelden voor dat we het weg kunnen halen, maar het gebeurt wel vaak dat men zo op het gemak is gesteld dat de controle sneller voorbij is dan werd gehoopt.

Tips om angst op jonge leeftijd te voorkomen
Angstpreventie begint op kinderleeftijd. Zorg ervoor dat uw kind zo vroeg mogelijk meegaat naar de tandarts. Het went sneller aan de tandarts, hetgeen de kans kleiner maakt op angst voor de tandarts. Beloof nooit dat ze er niets van zullen voelen. Ze voelen zich verraden als het toch pijn gaat doen. Zorg dat u erbij bent als uw kind een controle of behandeling ondergaat. Oudere kinderen kunt u het liefst zelfstandig laten gaan, dat bevordert de zelfstandigheid. Beloon uw kind na een bezoek met een klein presentje.

Naar de tandarts
Er is vrijwel niemand die graag naar de tandarts gaat. En toch is een bezoek zeer aan te raden.Het advies is de halfjaarlijkse controle juist niet over te slaan. Uw gebit krijgt een kleine inspectie en juist dan zitten we nog in de fase van het voorkomen van grotere behandelingen. Slaat u de halfjaarlijkse controle over dan kan het zomaar zo zijn dat het beginnende tandbederf een probleem wordt en een behandeling noodzakelijk wordt. Strikt genomen bepaalt u dus zelf de mate van behandeling. De halfjaarlijkse controle is dus met name preventief. Uw gebit wordt gecontroleerd en, indien nodig, schoongemaakt. Behandelingen tijdens een controle komen vrijwel nooit voor.

Een goede gebitsverzorging
Een ieder die de nodige aandacht besteedt aan zijn gebit zal merken dat hij weinig te maken krijgt met grote behandelingen. Slecht onderhoud is het startsein voor tandbederf.

Gevoelige tanden
Misschien kent u dat wel, u drinkt of eet iets kouds of warms met als gevolg een scherpe pijnscheut; uw tandbeen ligt bloot. Gevoelige tanden krijg je als het tandvlees zich terugtrekt. Hierdoor komt het tandbeen bloot te liggen. In het tandbeen zitten kleine kanaaltjes waaruit de uitlopers van de zenuw lopen. Die koude of warme prikkels worden via die kanaaltjes naar de zenuw gevoerd. Zo ontstaat de pijnscheut. Als je gevoelige tanden hebt is dit heel vervelend, maar je kunt er wat aan doen. Vermijd bijvoorbeeld zo veel mogelijk zuur eten en drinken, gebruik een zachte tandenborstel en speciale tandpasta voor gevoelige tanden. Je zult merken dat het echt helpt.