Leuk om te weten...

20.000 tanden
Een haai verbruikt zo’n 20.000 tanden in zijn leven. Leuk om weten is, dat een haai drie rijen tanden heeft, wanneer hij er eentje verliest, duurt het slechts 3 uur voor een tand van een achterliggende rij de plaats inneemt.
Een mens wisselt maar een keer per leven van tanden in een mensenleven.

Giftand
Een slang gebruikt haar tanden enkel om de prooi te vangen, niet om te kauwen. 

Slagtand
Een olifant heeft in elke kaakhelft een grote kies die tot enkele kilo’s kan wegen. Gedurende de leeftijdscyclus van een olifant wisselt het dier die tanden om de tien jaar met een maximum van zes keer per dier op een heel leven.

Pasta
De eerste tandpasta bestond uit een mengeling van poeder van as, gebroken eierschalen en steengruis. Pas in 1850, werd de moderne tandpasta uitgevonden door een Engelse tandarts.

Mammoetkies
Een mammoetkies weegt wel 3 kilo! Een mammoet kan zijn kies dus niet onder zijn kussen leggen om een euro te krijgen van de tandenfee.

Dolfijnen
Dolfijnen kunnen wel tot 94 tanden bezitten. Om te vergelijken: volwassen mensen hebben 32 tanden en kiezen. Dolfijnen hebben echter niet zoals mensen tanden en kiezen, maar alle tanden zijn gelijk.

Narwal
De Narwal (een soort vis) heeft één hele lange tand heeft die lijkt op een hoorn. Deze tand kan wel 2 meter lang worden!

Schildpadden
Schildpadden kunnen heel hard kunnen bijten hebben geen gebit met tanden. Ze hebben gewoon een hele scherpe mond.

Tandacrobaat
John Massis (4 juni 1940 – 12-07-1988) was een echte krachtpatser en tandacrobaat. Hij haalde het Guinness-recordboek door een tram van vijftien ton met zijn tanden voort te trekken en een trein van zesendertig ton vijftien meter verder te slepen.
Dit niet thuis gaan oefenen hoor!

bron foto: tallsay.com

bron foto: tallsay.com