Krokodil met Kiespijn

Vorige week waren we met de praktijk aanwezig op de jaarmarkt op de ‘Brede Voorziening De Markiezaten’. Voor de kinderen en de ouders van onder andere de scholen de Octopus en de Kameleon waren verschillende instellingen aanwezig die daar konden laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan.

Met de praktijk hadden we als missie die middag om kinderen op een leuke manier zich bewust te laten worden van wat je nu beter wel en niet kan drinken als je dorst hebt.

De tandarts vraagt het vaak aan de kinderen: ‘Waar loop je naartoe als je dorst hebt’. Het wenselijke antwoord: naar de kraan, wordt maar in een paar gevallen gegeven. Meestal haalt een kind zijn of haar drinken toch uit de koelkast.

We hadden een opstelling gemaakt van dranken die kinderen vaak kiezen: appelsap, roosvicee, wickey, cola light, red-bull, water en melk. Daarbij lieten we zien hoeveel suikerklontjes er in een glas drinken zit.

We wilden laten zien en vertellen dat niet alleen suiker slecht voor je tanden is, maar dat het er ook om gaat hoe zuur een drank is. Met lakmoespapiertjes konden de kinderen zelf de zuurtegraad van hun favoriete drankje bepalen. En hoe verrassend! Melk en water bleken het minst zuur te zijn.

Leuk, om op zo’n speelse manier de kinderen inzicht te geven, en ze adviezen mee te kunnen geven.
Allemaal leuk en aardig, dat zoet en zuurverhaal, maar nog leuker was de prijsvraag:
Hoeveel tubes tandpasta zitten er in de pot?

En we hadden een winnaar!

De prijs: Krokodil met kiespijn werd blij in ontvangst genomen op de praktijk.