Mondbeschermer verplicht bij hockey

De KNHB verplicht het dragen van een mondbeschermer vanaf januari 2015. Dit geldt voor zowel senioren als junioren tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden.

‘Een mondbeschermer die op maat is gemaakt, heeft een goed draagcomfort en zal vrijwel nooit letsel veroorzaken bij een harde klap’, aldus Robin van Lunteren van de SPTL, de tandheelkundige organisatie die namens het bedrijf Excent Tandtechniek gebitsbeschermers promoot om tandschade te voorkomen.

De discussie over het verplicht stellen van het bitje laaide op na de gruwelijke klap die international Seve van Ass kreeg met de stick van Valentin Verga in hoofdklasseduel tussen Rotterdam en Amsterdam. Van Ass brak zijn kaak en raakte zeven tanden kwijt. Hij droeg geen bitje. ‘Ik ken het voorbeeld van een speler die een soortgelijke klap kreeg als Van Ass. Die speler droeg een bitje op maat. De gebitsbeschermer was helemaal gescheurd, maar zijn gebit was nog helemaal intact.’

SPTL hamert erop dat kinderen zo jong mogelijk moeten wennen aan het bitje. ‘En dan aan iets goeds. Ouders kunnen beter niet die goedkope voorgevormde bitjes kopen of die zogeheten ‘boil en bites’, want die vervormen pas bij 70 graden. Tegen relatief lage kosten is een bitje op maat te maken en die vormen echt de beste preventie tegen tandletsel. Het verhaal is simpel. Zo’n bitje werkt als een bumper. Cruciaal is dat de beschermer goed vastzit, de juiste dikte heeft en genoeg ruimte geeft bij de omslagplooi. Dan verdeelt het bitje de klap en blijven de tanden zitten.’

Bron: http://www.parool.nl/parool/nl/11/SPORT/article/detail/3543447/2013/11/12/Bitje-op-maat-biedt-beste-bescherming.dhtml

Bij de tandarts

In bovenstaand artikel wordt het gebruik van een ‘boil&bite-bitje’ afgeraden.
Tandarts Schäffer deelt deze mening. “Zo’n boil&bite-bitje vervormt pas bij een temperatuur van 70 graden. Je kunt je voorstellen dat dit met deze temperatuur te heet is om in je mond te houden, laat staan dat je er hard genoeg op kunt bijten om een nauwkeurige afdruk te maken.”

Tandarts Schäffer raadt juist aan om een bitje door een deskundige aan te laten maten.
“Voor een bitje zijn er drie opties: een standaart bitje uit de winkel volgens het one-size-fits-all-principe’, een ‘boil&bite-bitje’ of een op maat gemaakte gebitsbeschermer.

De ervaring leert dat een bitje met de juiste pasvorm meer draagcomfort geeft. Voor iedereen is het bitje zodanig aan te passen dat het draagcomfort optimaal is; dit zorgt voor minder ademhalingsproblemen bij het sporten en men kan beter slikken en praten. Bij een hoger draagcomfort is men eerder geneigd om een bitje te dragen. Het allerbelangrijkste is dat het bitje overal dik genoeg moet zijn. Bij de juiste dikte werkt het bitje als een bumper en wordt bij een klap de kracht door het gebitsbeschermer over de hele kaak verdeeld. Mocht er dan toch iets fout gaan, dan komt bij een goed passend bitje een eventuele losgeslagen tand of kies in het bitje terecht. De tand of kies raakt dan niet zoek of nog meer beschadigd. Dit vergroot de kans op succes om hem terug te kunnen plaatsen.”

Hoe gaat dat nu in de praktijk?

De afdruk die bij de tandarts wordt gemaakt wordt naar de tandtechnieker gebracht en die maakt daar een gebitsbeschermer van. Na twee weken is het bitje klaar en wordt door de tandarts gecontroleerd of de pasvorm goed is.

Bron foto: http://hockey.nl/artikelen/materiaal/de-week-van-het-materiaal-het-bitje/

De kosten voor een op maat gemaakt bitje zijn ongeveer €85,00. Er zijn verschillende modellen met elk eigen kenmerken, voordelen en nadelen.

Duur?  Tandarts Schäffer licht dit toe:
“Het lijkt duur ten opzichte van een ‘prefab bitje’. Een op maat gemaakt bitje wordt in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekering. Het opknappen van een gebit na schade door een klap met een hockeystick kan in de duizenden euro’s oplopen.
Het dragen van een hockeybitje is tegenwoordig helemaal hip. Het kan bovendien gemaakt worden in elke gewenste kleur. We merken echter dat mensen niet snel geneigd zijn om daar geld aan uit te geven. Hier wordt in de regel een stuk minder moeilijk over gedaan als het gaat om de aanschaf een clubtenue of een geavanceerde hockeystick van een paar honderd euro. Terwijl de gebitsbescherming eigenlijk het belangrijkste is. Mochten er nog vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op’.