Tandartsverzekering

Een verzekering voor de tandarts is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering. Veel mensen hebben eigenlijk geen tandartsverzekering nodig. Wij geven je informatie over vergoedingen en de acceptatieprocedure.

Vergoeding tandarts in het basispakket

Kinderen en jongeren
Kinderen tot 18 jaar zijn via de basisverzekering verzekerd voor de meeste tandartskosten. Het gaat om behandelingen als: periodiek preventief onderzoek (1 keer per jaar, tenzij meer nodig is); verwijderen van tandsteen; fluoridebehandeling; röntgenfoto’s; vullingen; wortelkanaalbehandeling. Orthodontie voor kinderen zit niet in het basispakket. Ouders kunnen hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Volwassenen
Voor volwassenen valt tandartszorg in de meeste gevallen buiten het basispakket. Je moet de kosten voor de tandarts zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten die deze kosten dekt.

Wanneer worden tandartskosten wel vergoed vanuit de basisverzekering?
– Bij zeer ernstige aandoeningen van het tand-kaak-mondstelsel waarvoor bijzondere tandheelkundige zorg nodig is.
– Voor bijzondere tandheelkundige zorg die nodig is om te zorgen dat je gebit niet verder achteruitgaat.
– Als er sprake is van een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of verworven afwijking van de mond of het gebit (tand-kaak-mondstelsel).
– Volwassenen die een uitneembaar kunstgebit nodig hebben voor de boven- en/of onderkaak.
– De kosten voor de kaakchirurg. Voor deze kosten wordt je eigen risico aangesproken.
– Bij de vergoeding van een prothese geldt een eigen bijdrage van 25%. Dit betekent dat je nooit meer dan 75% van de kosten vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een aanvullende verzekering afsluiten die de kosten van je eigen bijdrage (deels) vergoedt.

Heb je een tandartsverzekering nodig?
Veel mensen hebben helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Heb je een gezond gebit? Dan betaal je met een tandartsverzekering meestal meer premie dan je vergoed krijgt. Met dit stappenplan kun je voor jezelf de keuze maken of een tandartsverzekering wel of niet nodig is in jouw situatie.

Ga na hoe goed je gebit is
Ga je trouw naar de tandarts voor controle en heb je zelden extra behandelingen nodig gehad? Dan loont het meestal niet om een tandartsverzekering af te sluiten.

Welke kosten kun je ongeveer verwachten?
Voor iedereen is het slim om je tandarts te vragen welke behandelingen je in de komende 1 à 2 jaar kunt verwachten. Vraag je tandarts om een offerte te maken van de behandelingen die eraan gaan komen. Of je kunt zelf een berekening maken door de tarieven van de verschillende behandelcodes bij elkaar op te tellen. Voor de tandartsbehandelingen gelden maximale tarieven.

Bepaal welke verzekeraars in aanmerking komen
Met de Zorgvergelijker kun je aangeven voor welk bedrag je jezelf wilt verzekeren en tegen welke vergoedingspercentage.

Bereken wat de verzekering gaat kosten Vergelijk vervolgens de verzekeringen die aan je wensen voldoen. De goedkoopste tandartsverzekering hoeft niet de beste dekkingen te hebben. Kijk daarom niet alleen naar de premie die je moet betalen, maar ook naar de vergoedingen en voorwaarden van tandartskosten.

Soms sluit een zorgverzekeraar namelijk bepaalde vergoedingen uit of krijg je voor bepaalde behandelingen maar een deel van de kosten vergoed. Verder kunnen de percentages en maximumbedragen die vergoed worden variëren tussen verzekeringen. Tel de kosten van de premie en de kosten die je (eventueel) niet vergoed krijgt bij elkaar op.

Kies een geschikte verzekeraar
Let bij de keuze van je tandartsverzekering op de acceptatievoorwaarden van de verzekering. Vooral de duurdere verzekeringen stellen vaak voorwaarden aan de acceptatie van nieuwe verzekerden.

Acceptatie voor de aanvullende tandartsverzekering
Wie een uitgebreide tandartsverzekering wil, kan te maken krijgen met een acceptatieprocedure. Zorgverzekeraars bepalen zelf de voorwaarden waarop je wordt toegelaten. Ze mogen je dus weigeren. Die voorwaarden kunnen zijn:
Tandartsverklaring: een verklaring van de tandarts waarin de tandarts moet aangeven hoe het gebit eraan toe is en of binnen 1 of 2 jaar dure behandelingen te verwachten zijn.
Vragenlijst: soms werken verzekeraars met vragenlijsten over de stand van zaken van het gebit. De vragenlijsten worden beoordeeld door adviseurs, die de zorgverzekeraar adviseren over het wel of niet accepteren van de nieuwe klant. Let op. Ben je afgewezen? Dan ben je officieel verplicht dat te melden bij aanmelding bij een andere verzekeraar. Zo’n afwijzing roept vragen op en kan weer tot extra vragen leiden.
Wachttijd: verschillende zorgverzekeraars hanteren wachttijden voor de vergoeding van tandarts- en/of orthodontiekosten. Je moet dan bijvoorbeeld eerst een jaar verzekerd zijn, voor je aanspraak kunt maken op de vergoeding van een kroon, brug of beugel. Bij het afsluiten van een tandartsverzekering kan het even duren voor je geaccepteerd bent. Zeg de lopende verzekering niet op voor je zeker weet dat de nieuwe verzekeraar je heeft geaccepteerd. Er is geen wettelijke termijn waarbinnen verzekeraars je uitsluitsel moeten geven.

Bron: www.consumentenbond.nl

U kunt ook kijken of Ixorg een interessante optie is voor u.
Voor vergelijking van verzekeringen kunt u Tandartsverzekering.nl raadplegen.

logo-tandartsverzekering

 

 

 

Wij hopen dat deze tips u helpen om uw keuze te kunnen maken!