Uw mondhygiëne en onze preventie-assistentes

_DSC1082Wanneer we een afspraak in willen plannen voor een gebitscontrole horen wij vaak van onze patiënten dat ze gelijk aansluitend bij de mondhygiëniste willen om het gebit te laten reinigen.
Uw gebit laten reinigen dat kan (bijna) altijd aansluitend op uw controle of behandeling, maar eigenlijk moeten we hier een kleine ‘maar’ bij plaatsen. Wij werken in onze praktijk niet met mondhygiënistes maar met deskundige ‘preventie-assistentes’.

Eén van de speerpunten in onze praktijk is preventie.  U zult het vast wel gemerkt hebben tijdens één van uw bezoeken bij de tandarts dat we veel vertellen over hoe u zelf het beste uw gebit kunt verzorgen en hoe uw leefgewoontes de conditie van uw gebit kunnen beïnvloeden.

Onze werkwijze richt zich immers in de eerste instantie op preventie en voorlichting, het geven van informatie over de beste gebitsverzorging en het voorkómen van herstelbehandelingen. Preventie-assistentes in onze praktijk voeren in opdracht en onder de verantwoordelijkheid van de tandarts zelfstandig een aantal mondhygiënische of voorbereidende (be)handelingen uit. Onze preventie-assistentes hebben, naast hun functie als algemeen tandartsassistente, een specialistische opleiding gehad. Zij mogen zelfstandig mondhygiënische controles en gebitsbehandelingen uitvoeren. Zij geven voorlichting en adviezen over  mondhygiëne. De tandarts zal altijd toezien op het eindresultaat.

Onze preventieassistentes doen dus niet exact hetzelfde werk als een mondhygiëniste en hebben niet exact dezelfde bevoegdheden, maar zijn bevoegd en bekwaam om in de reguliere situaties uw gebit te reinigen en informatie en instructie te geven over hoe u zelf het beste uw gebit kunt verzorgen. Mocht het in specifieke situaties nodig zijn, dan zullen wij u voor de mondhygiëne doorverwijzen naar een mondhygiëniste of een ‘parodontoloog’.  (Een parodontoloog is eigenlijk een ‘tandvlees-specialist’).

Op dit moment zijn onze assistentes Susanne, Monique en Renée bevoegd en bekwaam om zich preventie-assistente te kunnen noemen. Zij zijn ook geregistreerd bij het register preventieassistenten ( http://www.registerpreventieassistenten.nl/) om hun bekwaamheid aan te tonen.
Onze assistente Kaoutar heeft haar opleiding tot preventieassistente bijna afgerond. Voor het eind van het jaar hopen we dat ook Kaoutar zich kan aanmelden bij het register preventie-assitenten. Zo weten wij, maar vooral ook u, dat u bij onze assistentes in goede handen voor uw mondverzorging!
_DSC1099