Wat kost mijn gebit?

Uw tandarts heeft uw controle uitgevoerd, of uw klacht beoordeeld en uw gebit heeft een behandeling nodig.
Vervolgens vraagt u zich af: wat kost mij dat dan?

Wij kunnen u precies, of in sommige situaties bij benadering, uitleggen wat wij voor welke behandeling declareren. De tarieven liggen immers vast. Soms is tijdens een behandeling pas precies duidelijk wat er gedaan moet worden. Bijvoorbeeld wanneer er een vulling geplaatst moet worden. Dan is vaak pas tijdens de behandeling zichtbaar hoe groot de vulling moet worden. In sommige situaties zijn wij afhankelijk van techniekkosten die door het tandtechnisch laboratorium berekend worden. Met name als er met goud gewerkt wordt kan de prijs fluctueren.

Begroting en vergoedingen
Voor behandelingen die meer zullen kosten dan €150,00 zijn wij verplicht om u een overzicht op papier aan te bieden van de te verwachten kosten. U weet nu wat wij rekenen voor een behandeling. Maar wat vergoedt uw zorgverzekering daarvan? Wat kost het u uiteindelijk zelf?
Helaas kunnen wij daar niet altijd een éénvoudig antwoord op geven.
Eén antwoord kunnen we geven: als u geen aanvullende tandartsverzekering heeft, dan betaalt u alle behandelingen zelf.
Hier zitten twee ‘maren’ aan:
– dit geldt niet voor volledige protheses (‘kunstgebitten’) . Die worden wel vergoed uit de basisverzekering.
– dit geldt niet voor personen die jonger zijn dan 18. Voor kinderen tot 18 jaar wordt alle mondzorg in de regel volledig vergoed.
Hier kom ik later op terug.

Het is niet eenvoudig om te vertellen wat uw zorgverzekeraar vergoedt. Er zijn heel veel zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars hebben ook nog eens verschillende pakketten. De ene verzekeraar kiest ervoor om te vergoeden tot een maximum bedrag. De andere kiest ervoor om bepaalde behandelingen (declaratiecodes) uit te sluiten, te vergoeden tot een bepaald bedrag, of een maximum aantal keer per jaar. Mijn eigen verzekering bijvoorbeeld heeft geen maximum bedrag, maar zegt wel dat ik maar twee keer per jaar een controle of consult vergoed krijg en een gebitsreiniging slechts twee keer per jaar tot een maximum van 5 minuten per keer. Bij een andere verzekering maakt het bijvoorbeeld niet uit wat je declareert, als je maar niet boven het een maximum bedrag van bijvoorbeeld €450 euro komt.

Om deze vraag te beantwoorden zullen wij u dus altijd doorverwijzen naar uw zorgverzekering. De begroting die u mee krijgt voor uw behandeling kunt u dan aan uw verzekering overleggen. Als u wil weten wat voor u een goede verzekering is dan kunt u bijvoorbeeld kijken op vergelijkmondzorg.nl.

Protheses
Voor volledige gebitsprotheses zijn er dus andere regels. Deze worden wel vergoed uit de basisverzekering. Betekent dit dan altijd dat uw kunstgebit u niets kost?
Nee. Uw verzekering vergoedt een volledige prothese tot 75%. De resterende 25% is uw eigen bijdrage.
Maar… u heeft ook een wettelijk eigen risico. Dat bedrag is voor 2015 vastgesteld op €375,00. Als u dus uw eigen risico nog open heeft staan, dan kan het voorkomen dat u een groot deel van de kosten voor uw prothese zelf moet dragen.Wanneeru al andere zorgkosten heeft gemaakt, waardoor uw eigen risico al is verminderd, dan krijgt u een groter bedrag vergoed. Een ‘frameprothese’ wordt alleen maar vergoed uit uw aanvullende tandartsverzekering. Hiervoor verwijs ik u weer terug naar het kopje ‘begroting en vergoedingen’.

Kinderen
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat de mondzorg voor kinderen tot 18 jaar gratis is. Zij zijn dan verbaasd als zij toch een nota ontvangen voor een controle of een behandeling bij hun kind. De zorg voor kinderen is dus niet gratis, maar wordt wel altijd volledig vergoed. Wij benadrukken dan ook altijd bij ouders van 17 jarigen, of bij de 17 jarigen zelf om zéker ruim voor hun 18e verjaardag nog op controle te komen, zodat eventuele behandelingen nog vóór het 18e jaar uitgevoerd kunnen worden.

Beugels
Maar hoe zit het dan met beugels? Beugels worden niet vergoed uit de basiverzekering. De vergoeding van beugels gaat altijd via het aanvullende pakket van (één van) de ouders. Vraag altijd de voorwaarden na bij uw verzekering. Sommige verzekeraars vergoeden niet binnen het eerste jaar, sommigen tot een maximum bedrag, en sommigen vergoeden minder als de behandeling langer duurt. Dit kan gevolgen hebben als u bijvoorbeeld in het eerste jaar voor een consult gaat, en het tweede jaar pas start met de behandeling. Het eerste jaar met de hogere vergoeding is dan al voorbij. Met de tandarts kunt u altijd overleggen of het al nodig is om een verzekering voor een beugel aan te passen. Hij kan een indicatie geven of beugelen nodig is en op welke termijn het nodig zou zijn.

Declareren
Wist u al dat wij het voor u heel makkelijk kunnen maken om de tandartsnota’s te kunnen declareren bij uw zorgverzekeraar? Met slechts twee muisklikken sturen wij uw nota of uw begroting naar uw email-adres. Veel zorgverzekeraars werken tegenwoordig digitaal en zo kunt u uw declaraties heel eenvoudig indienen.

Wat kost mijn gebit?
Wat kost de mondverzorging ‘de Nederlander’ nu eigenlijk totaal? ‘De Rekenkamer’, een programma van de KRO, heeft dit in 2012 uitgerekend. Ze keken naar de preventie, die al bij de kleintjes begint, naar het gebruik van tandenborstels, ragers, flossdraad en tandartsbehandelingen bij elkaar. Omdat de situatie per persoon erg kan verschillen kun je niet spreken over een gemiddelde. Het programma terugzien kan hier.

Wij houden u uiteraard op de hoogte wanneer de tandartstarieven weer zullen wijzigen. Mocht u vragen hebben over tarieven of vergoedingen, dan kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk of met uw zorgverzekeraar.

 

Natasja, Receptioniste tandartsenpraktijk Schäffer

 

Disclaimer: Deze tekst bevat informatie over de regels zoals die door de overheid en zorgverzekeraars zijn opgesteld. Voor vragen over uw vergoedingen verwijzen wij u altijd naar uw zorgverzekeraar. Deze tekst is slechts ter informatie en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Bron foto: www.geldenrecht.nl